Τρίκαλα Κορινθίας

trikala-korinthias_c

Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα στα ερείπια του αρχαίου Μυσαίου, στο βουνό Κυλλήνη κι αποτελούνται από τρεις συνοικίες: Άνω, Μέση και Κάτω. Αναπτύχθηκαν, κυρίως, κατά την τουρκοκρατία, ως κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα υπάγονται στο Δήμο Ξυλόκαστρου. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ΄ Νοταρά. Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου - 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο, ακόμη, αιώνα. Βγαίνοντας από τα Άνω Τρίκαλα, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου χτισμένο γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας, που «κόβει» την ανάσα! Συνεχίζοντας τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο, οδηγούμαστε στην κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, στο μεγάλο οροπέδιο της Ζήρειας ή Κυλλήνης. Η ονομασία προέρχεται από τη σλαβική λέξη «ζήρι» (βελανίδι). Στα 1500 μ. απλώνεται το οροπέδιο με τα βοσκοτόπια, όπου υπάρχει το πρώτο καταφύγιο και το αποκαλούμενο «τυροκομιό». Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει προς δύο κατευθύνσεις: το σπήλαιο του Ερμή και την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, η οποία χωρίζει τη Ζήρεια σε Μικρή και Μεγάλη.

Είναι κοιλάδα μαγευτικής ομορφιάς, με σπάνια και πλούσια βλάστηση και με τα ρυάκια της να καταλήγουν στον ποταμό Σύθα. Πρόκειται για το μοναδικό βιότοπο, πυρήνα της ευρύτερης περιοχής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000. Ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών ανοίγεται προς αυτήν. Μαγευτικό, επίσης, είναι το ελβετικό τοπίο της λίμνης του Δασίου. Τα νερά από τα χιόνια δημιουργούν εποχικά τη λίμνη και, περικυκλώνοντας ένα γειτονικό λόφο, σχηματίζουν ένα νησάκι σε υψόμετρο 1400 μ.! Δυτικά της Φλαμπουρίτσας βρίσκεται το σπήλαιο του Ερμή, στο οποίο λέγεται, πως τον γέννησε η νύμφη Μαία. Έχει μεγάλο βάθος και θαλάμους από πολύχρωμους σταλακτίτες. Η κατάβασή του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ειδικό εξοπλισμό.

Υπέροχη ατμόσφαιρα με εξαιρετική θέα και όλες τις ανέσεις για ευχάριστη διαμονή. Αυτόνομη θέρμανση και τζάκι για τις κρύες μέρες. Κουζίνα που διαθέτει ότι χρειάζεστε από πιάτα, μαχαιροπήρουνα, εώς και διαφορετικά είδη και ποικιλίες καφέ. Κρεβατοκάμαρες όμορφα διακοσμημένες για ευχάριστο χουζούρι.

Δραστηριότητες - Αποδράσεις

Μπορείτε ν' απολαύσετε όλο το τοπίο είτε με πεζοπορία στα οργανωμένα και σημαδεμένα μονοπάτια είτε με μοναδικές διαδρομές, μέσα από το δάσος, με συμβατικό αυτοκίνητο, τζιπ ή μηχανή. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, που δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε και τη πιο απόκρυφη γωνιά του, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και καταλήγει στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος, όπου συναντώνται, συχνά, ημιάγρια άλογα. Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάβαση από το χωριό Μάννα στις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας, στα 2.127 μ. Τέλος, οι πλαγιές του βουνού πάνω από το μικρό καταφύγιο και μέχρι την κορυφή του, προσφέρονται για ορειβασία, κάτι που εκμεταλλεύονται οι επισκέπτες-ορειβάτες, για ν' απολαύσουν το χιόνι του χειμώνα.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ 

error: