Τήνος

tinos_5

Η Τήνος είναι ένα από τα πολιτιστικά πλουσιότερα νησιά των Κυκλάδων. Παντού στο νησί υπάρχει έντονο το στοιχείο της λαϊκής παράδοσης, σπουδαία κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, όπως επίσης και μουσεία, μνημεία και ιδρύματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τήνος έχει αναδείξει πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως είναι ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικόλαος Γύζης, ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Λάζαρος Σώχος, ο Δημήτριος Φιλιππότης και οι αδελφοί Φυτάλη. Αλλά και τα σύγχρονα χρόνια, δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που διάλεξαν την Τήνο σαν σπίτι τους όπως ο Τήνιος γλύπτης Λάζαρος Λαμέρας και ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης.

Η μυθολογία λέει ότι στην Τήνο, και συγκεκριμένα στο βουνό "Τσικνιάς", πίστευαν ότι βρισκόταν η κατοικία του Αιόλου, του θεού του ανέμου. Από εκεί, όταν θύμωνε, άνοιγε τους ασκούς του και εξαπέλυε τους ανέμους προς πάσα κατεύθυνση.

Στο νησί ακόμα λατρευόταν ο Ποσειδώνας τον οποίο οι κάτοικοι θεωρούσαν προστάτης τους. Πίστευαν ότι ο Ποσειδώνας απάλλαξε το νησί από τα πολλά φίδια, στέλνοντας ένα σμήνος πελαργών να τα εξολοθρεύσει.

Η γυναίκα του Αμφιτρίτη λατρεύονταν εξίσου, ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Προς τιμήν τους είχε χτιστεί ναός ο ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ερείπια του οποίου σώζονται στην περιοχή "Κιόνια", στα 3,5 χιλιόμετρα αριστερά από το λιμάνι.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ


 

error: