Οι απαραίτητες οικιακές συσκευές για την κουζίνα μας


Η κουζίνα είναι χωρίς καμία αμφιβολία η «ψυχή του σπιτιού». Είναι ο χώρος στον οποίο μαζευόμαστε, τρώμε και πίνουμε. Ο χώρος στον οποίο χαλαρώνουμε, κουβεντιάζουμε και μοιραζόμαστε στιγμές. Σε πάρτι και συγκεντρώσεις, οι καλεσμένοι βρίσκουν πάντα το δρόμο για την κουζίνα! Και είναι φυσικά ο χώρος στον οποίο προετοιμάζουμε το φαγητό μας και μαγειρεύουμε.

Οι απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές

Μία καλά οργανωμένη κουζίνα που είναι εφοδιασμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές βοηθάει στο να γίνει το μαγείρεμα μια θετική και δημιουργική εμπειρία.

Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι βασικές συσκευές που είναι απαραίτητες σε μία κουζίνα. Η λίστα αυτή φυσικά διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Ψυγείο

Κλέβει την παράσταση σε μια κουζίνα λόγω του μεγέθους του, αλλά και της συχνότατης χρήσης του. Ελεύθερα ή εντοιχιζόμενα (για λόγους κυρίως αισθητικής), με άνω ή κάτω κατάψυξη (εργονομία) ή ψυγεία-ντουλάπες με ψύξη και κατάψυξη σε… «πορείες παράλληλες», τα ψυγεία  έχουν εξελιχτεί στις μέρες μας και προσφέρουν ποιότητα και καινοτομία. Πριν αγοράσετε ψυγείο, λάβετε υπόψη τα εξής:

  • τη χωρητικότητα της συσκευής (υπολογίζεται σε lt)
  • το βάθος της (υπάρχουν πλέον μοντέλα με βάθος 60 cm για να μην εξέχουν και να μην εξαφανίζονται τα τρόφιμα στο βάθος του ψυγείου)
  • την ενεργειακή σήμανση (άριστη: Α+++, πολύ χαμηλή: C)
  • την ύπαρξη τεχνολογίας no frost (ώστε να μην χρειάζεται απόψυξη)
  • και τις έξτρα λειτουργίες όπως έξοδος κρύου νερού, έξοδος για παγάκια (ακόμα και για θρυμματισμένο πάγο) αλλά και μίνι μπαρ στην πόρτα!

Κουζίνα και Φούρνος

Η σύγχρονη τάση θέλει το φούρνο να τοποθετείται σε στήλη για μεγαλύτερη εργονομία και λειτουργικότητα, καθώς η πόρτα του φούρνου είναι στο ύψος του χεριού μας, ενώ οι εστίες τοποθετούνται ξεχωριστά. Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει η παραδοσιακή λύση της ελεύθερης ή εντοιχιζόμενης κουζίνας, όπου οι εστίες μαγειρέματος βρίσκονται ακριβώς πάνω από το φούρνο. Οι εστίες διακρίνονται σε κεραμικές, εμαγιέ και αερίου, ενώ αξίζει να ενημερωθείτε για τις επαγωγικές, που η τεχνολογία τους τις κάνει να ξεχωρίζουν. Όσον αφορά το φούρνο, μια καινούρια λειτουργία που έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια είναι και εκείνη του μαγειρέματος με ατμό, πλάι σε εκείνες των αντιστάσεων, του αέρα και φυσικά του grill.

Απορροφητήρας

Τοποθετείται ακριβώς πάνω από την πηγή μαγειρέματος (συνήθως πάνω από τις εστίες) και στόχο έχει την απομάκρυνση των δυσάρεστων μυρωδιών και υδρατμών από το χώρο. Λάβετε υπόψη σας την ισχύ του (για μεγαλύτερους χώρους, εμπιστευτείτε τις πιο δυνατές αποδόσεις), ενώ σημαντική παράμετρος επιλογής είναι και ο θόρυβος της συσκευής. Στην αγορά συναντάμε συρόμενους/ συρταρωτούς, πτυσσόμενους και ελεύθερους απορροφητήρες, που συστήνονται κυρίως για χώρους χαμηλότερων απαιτήσεων και είναι πιο οικονομικοί, ενώ οι απορροφητήρες οροφής (νησίδας), αλλά και τζάκια (τοίχου), κερδίζουν σε αισθητική και σε απόδοση!

Πλυντήριο πιάτων

Κάποτε πολυτέλεια, σήμερα βασική συσκευή του οικιακού μας νοικοκυριού, το πλυντήριο πιάτων εξοικονομεί χρόνο, νερό αλλά και χρήματα στο καθημερινό πλύσιμο των πιάτων.  Πριν να αγοράσετε, μην παραλείψετε να τσεκάρετε τον τύπο (διατίθενται ελεύθερα, εντοιχιζόμενα, επιτραπέζια/ πάγκου και συρταρωτά), τις διαστάσεις του χώρου σας (διατίθενται 60, 55 και 45εκ.), τα επίπεδα θορύβου, την κατανάλωση ενέργειας και νερού και φυσικά την πληθώρα προγραμμάτων. Εκπλαγείτε ελεύθερα με την «εξυπνάδα» τους, αφού υπάρχουν προγράμματα που προσαρμόζουν χρόνο, θερμοκρασία, νερό και ενέργεια ανάλογα με τον όγκο του φορτίου και το βαθμό που είναι λερωμένα τα πιάτα ή «μικτού φορτίου», όπου το πάνω φορτίο δέχεται χαμηλότερη πίεση και θερμοκρασία (για τα εύθραυστα και λιγότερο λερωμένα).

Φούρνος μικροκυμάτων

Αγαπημένη συσκευή καθημερινής χρήσης για πολλούς, ανεπιθύμητη για άλλους, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, διευκολύνοντάς μας σημαντικά στο ζέσταμα κυρίως του φαγητού. Εντοιχιζόμενοι ή ελεύθεροι, με ισχύ από 700 Watt μέχρι και 1200 Watt+ και χωρητικότητα από 17 έως και 30lt+, οι φούρνοι μικροκυμάτων τελευταίας τεχνολογίας παρέχουν και τις λειτουργίες απόψυξης, grill αλλά και θερμού αέρα, προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές.

Μικρές οικιακές συσκευές

Μίξερ – Μπλέντερ

Αν θέλουμε να ανακατέψουμε ένα μίγμα μικρής ποσότητας γρήγορα και εύκολα, το μίξερ χειρός είναι σίγουρα η πιο οικονομική και εύχρηστη επιλογή, ενώ μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές σε μια κουζίνα για κόψιμο λαχανικών ή πολτοποίηση τροφών είναι το μίνι-μπλέντερ.  Για τις πιο απαιτητικές μας δημιουργίες τα πολυμίξερ ή κουζινομηχανές είναι η απόλυτη πρόταση! Οι πολλές τους δυνατότητες μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Μόνο καφέ δεν φτιάχνουν.  Και μια και μιλάμε για καφέ…

Καφετιέρα

Αν τόσο καιρό γνωρίζαμε και αγαπούσαμε τις απλές καφετιέρες παρασκευής καφέ φίλτρου, τις καινούριες  που παρασκευάζουν καφέ εσπρέσο και καπουτσίνο απλώς θα τις λατρέψουμε! Νέα τάση τα τελευταία χρόνια είναι η παρασκευή καφέ με τη χρήση ειδικής κάψουλας, ενώ η πρόσθετη επιλογή για αφρόγαλα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη!

Τοστιέρα

Ένα τοστ για πρωινό ή για απογευματινό σνακ είναι μέρος των καθημερινών διατροφικών μας συνηθειών. Οι σημερινές τοστιέρες δεν περιορίζονται όμως μόνο σ’ αυτό αφού πολλές διαθέτουν λειτουργία grill, αλλά και μπάρμπεκιου για νόστιμα ψητά. Οι αποσπώμενες πλάκες ψησίματος που πλένονται ακόμα και σε πλυντήριο πιάτων, αλλά και οι ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες συγκέντρωσης του λίπους για υγιεινότερο ψήσιμο, αποτελούν ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Ηλεκτρικό σκουπάκι

Λατρεύει τα ψίχουλα που μισούμε ενώ υπάρχουν και σκουπάκια που απορροφάνε και υγρά! Από τις πιο πρακτικές μικροσυσκευές της κουζίνας για γρήγορο και εύκολο καθαρισμό των επιφανειών. Εξετάζουμε την ισχύ του, το χρόνο αυτονομίας και τη χωρητικότητά του.

Βραστήρας

Παραμένει η πιο εύκολη λύση για γρήγορο και εύκολο βραστό νερό. Oι βραστήρες της αγοράς που προέρχονται από επώνυμες και αξιόπιστες εταιρείες προσφέρουν λίγο-πολύ τις ίδιες επιλογές. Βεβαιωνόμαστε ότι περιλαμβάνουν αυτόματη παύση λειτουργίας και ένδειξη στάθμης νερού και επιλέγουμε – γιατί όχι; – βάσει design και χρώματος!

Για φρέσκο, ζεστό ψωμί με τα δικά σας υλικά επιλέξτε αρτοπαρασκευαστή, για υγιεινή διατροφή ατμομάγειρα, ενώ για βάφλες, ποπκορν, παγωτά και ντόνατς τις αντίστοιχες συσκευές γλυκισμάτων! Αν πίνετε πολλούς χυμούς, ένας ηλεκτρικός στίφτης ή αποχυμωτής θα σας κάνει τη ζωή εύκολη, ενώ μια ηλεκτρική ζυγαριά θα εξασφαλίζει ότι προσθέτετε στο φαγητό ή στο γλυκό σας τις σωστές ποσότητες υλικών.

aspaonline.gr

Comments are closed.

error: