Πόσο ασφαλές είναι το μαύρισμα με αερογράφο;

Έχουμε διαβάσει πολλές φορές για τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα, τη φωτογήρανση αλλά κυρίως τα μελανώματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τελευταίες έρευνες, η αύξηση των μελανωμάτων στη χώρα μας είναι ραγδαία. Δύσκολα, όμως, μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον φυσικό τόνο της επιδερμίδας μας κι έτσι καταφεύγουμε στο σολάριουμ- εξίσου επικίνδυνο- αλλά και στο τεχνητό μαύρισμα με αερογράφο.

Ο αερογράφος χαρίζει εντυπωσιακό  και ομοιόμορφο μαύρισμα, αλλά πόσο αθώος είναι τελικά;

Πρόσφατες μελέτες, έδειξαν ότι τα σπρέι μαυρίσματος δεν είναι απαραίτητα η ασφαλέστερη εναλλακτική για αυτούς που δεν προτιμούν το σολάριουμ ή την ηλιοθεραπεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς,  ο αερογράφος μαυρίσματος χρησιμοποιεί ένα χημικό συστατικό, την διυδροξυασετόνη ή DHA.  Είναι η χρωστική ουσία που χαρίζει στην επιδερμίδα μπρούτζινη όψη και η οποία, κατά τον ψεκασμό, εισέρχεται δια της ρινικής οδού στους πνεύμονες.

«Οι πνεύμονες έχουν τεράστια επιφάνεια με αποτέλεσμα το συστατικό αυτό να μπαίνει στα κύτταρα τους και να απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος. Οι συνέπειες αυτής της χημικής ουσίας στο αίμα δεν είναι καλές» υποστηρίζει ο δρ. Ρέι Πανετιέρι απο την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Στην Αμερική, το DHA έχει πάρει έγκριση για εξωτερική χρήση, κυρίως το βρίσκουμε σε κρέμες μαυρίσματος. Αλλά δεν έχει κριθεί ασφαλές για ψεκασμό σε όλο το σώμα κάτι που μπορεί να σημαίνει κατάποση, εισπνοή ή χρήση γύρω από τα μάτια και τα χείλη.

Με άλλα λόγια, όταν «ψεκάζει» ο αερογράφος την ουσία αυτή στο σώμα,  είναι πολύ πιθανό κάποιος να την εισπνεύσει ή να την απορροφήσει με άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με τον Dr. Lin Goldman από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Washington «Η ουσία φαίνεται πως έχει την ιδιότητα να προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες».

Μέχρι να αποδειχτεί επομένως η επικινδυνότητα ή οχι του συγκεκριμένου χημικού συστατικού, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση εσωρούχων κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, οπωσδήποτε ειδικά γυαλιά καθώς και φίλτρα για τη μύτη.

Είναι προτιμότερο βέβαια να χρησιμοποιεί κανείς αερογράφο μαυρίσματος που δεν περιέχει την ουσία DHA ή ακόμα καλύτερα …να συμβιβαστεί με τον φυσικό του χρώμα!

 

 

 

Comments are closed.

error: