Το πέπλο

Η χρήση του πέπλου χάνεται στα βάθη των αιώνων, και δεν ήταν πάντα συνυφασμένη µε τη γαμήλια τελετή. Οι συμβολισμοί του άλλαζαν μέσα στους αιώνες, ανάλογα με τον τόπο και την θρησκεία. Άλλοτε  δήλωνε την αγνότητα και την παρθενία. Αργότερα την υποταγή και την προστασία από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα. Επίσης χρησιμοποιήθηκε, όταν οι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιών(και χρησιμοποιείται ακόμη στις Αραβικές χώρες) στην αποτροπή του γαμπρού σε φυγή, σε περίπτωση που η νύφη δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του.

Για σχεδόν 2000 χρόνια, οι Καθολικές γυναίκες στη Δύση, συνήθιζαν να καλύπτουν τα κεφάλια τους στην εκκλησία με μαντίλες και πέπλα ως ένδειξη αφοσίωσης και σεβασμού, αλλά και απομίμησης της Μεγαλόχαρης. Στις Αραβικές χώρες αυτή η συνήθεια συνεχίζεται. Στη δική μας παράδοση το πέπλο "συμβόλιζε" την αγνότητα της νύφης, το σεβασμό και την υπακοή στο μυστήριο, και τον Θεό...

Η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 40 χρόνια, και αντικαταστάθηκε από λουλούδια και συνθέσεις όπως η πιο κάτω. Για τις περισσότερες νύφες σήμερα -που προσπαθούν να κάνουν μια μοναδική εντύπωση συνδυάζοντας την αυστηρή παράδοση με ότι πιο μοντέρνο υπάρχει- η ημέρα του γάμου, καταλήγει να είναι τόσο "δύσκολη" όσο και χαρούμενη.

Πολλές γυναίκες σήμερα, επιλέγουν να φορέσουν πέπλο με το νυφικό τους για τους ίδιους λόγους.

Είτε συνειδητοί είτε όχι, οι λόγοι που οι σύγχρονες νύφες φορούν πέπλο, δεν είναι μόνο αισθητικοί, και πάντα παραπέμπουν και σε κάτι άλλο. Καλύπτει διακριτικά, αλλά την ίδια στιγμή εκπέμπει ροµαντισµό και µυστήριο.

Στον Μεσαίωνα, οι κυρίες ευγενικής καταγωγής φορούσαν πέπλο  για να προστατεύονται από τα αδιάκριτα βλέµµατα, τη σκόνη και τον ήλιο, αλλά και για να κρύβουν την ταυτότητά τους.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το πέπλο δείχνει την επισημότητα της περίστασης. Είναι μια υπενθύμιση ότι αυτή η χρονική στιγμή είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλη, και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή ως τέτοια. Τα γαμήλια  πέπλα κατασκευάζονται συνήθως από μετάξι ή νάιλον τούλι, το χρώμα του οποίου ακολουθεί συνήθως το φόρεμα της νύφης.

Μοναδικά πέπλα, και ίσως εκκεντρικά, αλλά εκπέμπουν επίσης μια ασυνήθιστη αίσθηση κομψότητας.

Οι τελευταίες δεκαετίες θεωρούνται η  χρυσή εποχή του νυφικού και του πέπλου, χάρη στην προώθησή τους από τους οίκους μόδας. Το κάλυμμα της κεφαλής σήμερα, αναβιώνει και μεταλλάσσεται σε μαντήλα ή πέπλο,κοντό ή μακρύ, είναι συνώνυµο της κοµψότητας και της επιβλητικότητας και σπανίως της αγνότητας.

Το νυφικό καπέλο, η κουάφ ή το πέπλο είναι δύσκολα αξεσουάρ. Θέλουν προσοχή στην επιλογή τους, και δεν αρκεί να ταιριάζουν μόνο με το νυφικό. Χρειάζεται-ότι επιλέξει- η κάθε κοπέλα να μπορεί να το υποστηρίζει και  με την προσωπικότητά της.

 

oldstitches.blogspot.gr

Comments are closed.

error: