Κυκλαδίτικος Γάμος

Σε όλη την Ελλάδα έτσι και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων έχουν γαμήλιες παραδόσεις. Ετσι αν αποφασίσετε να παντρευτείτε σε ένα από τα όμορφα κυκλαδίτικα νησιά είναι σίγουρο ότι ο γάμος σας θα είναι ξεχωριστός.

Τα παλιά χρόνια όλοι οι γάμοι γίνονταν από προξενιό. Δεν υπήρχε περιθώριο επιλογής. Πολλές φορές τα ζευγάρια δεν συναντιόνταν έως το γάμο. Η «Κεράτσα» δηλαδή η προξενήτρα, ήταν αυτή που κανόνιζε τα ζευγαρώματα.

Μετά τη συμφωνία ακολουθούσε ο αρραβώνας στο σπίτι της νύφης όπου το ζευγάρι αντάλλασσε χρυσαφικά. Επίσης, αποφάσιζαν και την ημερομηνία του γάμου. Ο γαμπρός ενημέρωνε τους καλεσμένους και τον κουμπάρο λίγες ημέρες πριν το γάμο.

Τα δώρα του γάμου

Τα “κανίσκια “ –έτσι λέγονται  τα δώρα των καλεσμένων στο ζευγάρι στα νησιά-  που έπαιρναν οι συγγενείς και οι φίλοι ήταν σκεύη , φαγητά, γλυκά, τυριά, κότες, κρασιά .

Κουμπάροι

Ο κουμπάρος ήταν ο νονός του γαμπρού και η κουμπάρα η νονά της νύφης. Αυτοί ήταν και οι νονοί των παιδιών που θα αποκτούσε το νιόπαντρο ζευγάρι.

Το κόψιμο του νυφικού

Η πρώτη ψαλιδιά του νυφικού μετά το μέτρημα του μήκους και του πλάτους γινόταν την Κυριακή. Το νυφικό οι συγγενείς και οι φίλοι το έραιναν με λουλούδια, κουφέτα και χρήματα. Τα χρήματα που συγκεντρωνόντουσαν δίνονταν όλα στην μοδίστρα.

Το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού

Την ημέρα του γάμου στρωνόταν το κρεβάτι. Τα σεντόνια του νυφικού κρεβατιού ήταν ολόλευκα και κεντημένα στο χέρι. Οι καλεσμένοι έριχναν χρήματα, ροδοπέταλα κουφέτα και ένα αγοράκι για να αποκτήσει η νύφη αγόρι. Κατά την ετοιμασία του στρωσίματος ετοιμασίας  κοπέλες τραγουδούσαν παραδοσιακά γαμήλια τραγούδια.

 

Ετοιμασία της νύφης

Ανύπαντρες κοπέλες ,φίλες της νύφης ετοίμαζαν και στόλιζαν  της νύφη. Το νυφικό φόρεμα παλιότερα αποτελούνταν από δύο κομμάτια, την μπλούζα που την αποκαλούσαν «ρούσικο» και την φούστα. Μάλιστα ένα έθιμο θέλει την νύφη κατά την διάρκεια του ντυσίματος και του στολίσματος της να μην ούτε πόρτα ούτε συρτάρι ούτε ντουλάπι αλλά μόνο να ανοίγει. Αυτός ο τρόπος συμβόλιζε την αφθονία και την καλοτυχία, στο νέο της σπιτικό.

 

Η πομπή του γάμου

Ο κουμπάρος μαζί με την κουμπάρα και τους μουσικούς περνούσαν από το σπίτι του γαμπρού, τον έπαιρναν και ύστερα πήγαιναν από το σπίτι της νύφης. Κατά διάρκεια της γαμήλιας πομπής τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια, που αναφέρονταν στην ομορφιά της νύφης.

Μετά το μυστήριο του γάμου

Όταν το ζευγάρι έφθανε στην εκκλησία και τελείωνε το μυστήριο του γάμου ακολουθούσε αμέσως το γαμήλιο γλέντι που κρατούσε μέχρι τις πρωινές ώρες. Το ζευγάρι είναι αυτό που ανοίγει πάντα πρώτο το χορό.  Ένα τελευταίο έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είναι τα «ξυπνητικά». Όταν το ζευγάρι αποχωρούσε από το γλέντι όσοι άντεχαν ακόμη να χορεύουν πήγαιναν στο σπίτι του κουμπάρου και συνέχιζαν αμείωτα το γλέντι, εκεί περίμεναν το σύνθημα για τα «ξυπνητικά» δηλαδή το ξύπνημα τον νεόνυμφων και το δυναμωτικό κοτόζουμο που τους δινόταν.


 

Comments are closed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!