Η κουμπαριά είναι επισφράγιση φιλίας

Η «μακριά από σένα» σχέση με την ιδέα του γάμου αλλάζει παταγωδώς όταν αποφασίσει το κολλητάρι σου να ενώσει τη ζωή του με το έτερον ήμισυ ενώπιον Θεού και ανθρώπων και με μάρτυρα εσένα.

Η κουμπαριά είναι μια παρεξηγημένη έννοια που τόσες φορές που την ακούμε –κυρίως στην Κύπρο– έχει χάσει το πραγματικό της νόημα.

Αυτός που είπε ότι ξεμπερδεύεις με ένα κοστούμι και μια γραβάτα ή φόρεμα υπερπαραγωγή και το λουλούδι στο πέτο, πλανάται πλάνην οικτράν. Ούτε με τη διοργάνωση ενός barchelor ή ενός hens. Ούτε με το κόστος των λαμπάδων ή του δισκοπότηρου. Ούτε με το στόλισμα του αυτοκινήτου ή τα κεραστικά με την κορδέλα-τούλι. Όσες οικονομικές υποχρεώσεις και να έχει η κουμπαριά, οι συναισθηματικές υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο ακριβές.

Με την απόφαση να είσαι μάρτυρας συνένωσης του ζευγαριού, υπόσχεσαι ταυτόχρονα να είσαι ο άνθρωπος που θα προστατεύει το γάμο, που θα στηρίζει τα δυο μέλη του, που θα νοιάζεται για το κοινό ταξίδι της ζωής τους. Δηλώνεις να σταθείς υπεύθυνος και σύμμαχος στη διατήρηση της ομαλής πορείας του γάμου. Να είσαι συμβουλάτορας για το κολλητάρι σου –όπως έκανες μέχρι τώρα– αλλά και για τον σύντροφό του. Υπογράφεις έτσι μια σχέση ζωής μαζί τους.

Μιλάμε για την πραγματική αξία της κουμπαριάς. Για την επισφράγιση μιας φιλίας χρόνων που έχει δοκιμαστεί με πολλούς τρόπους, για τις χίλιες δυο τραγελαφικές αναμνήσεις που σου έχει αφήσει αυτή η φιλία, για το ψυχικό δέσιμο φίλων σε δύσκολες περιστάσεις, για συμβουλές που ακόμα θυμάσαι.

Η φιλία δοκιμάστηκε, δυνάμωσε, πέτυχε. Κι έτσι η κουμπαριά είναι η επιθυμία να παραμείνουν αυτές οι δοκιμασίες στη μνήμη γνήσιες και βαθιά συναισθηματικές με την προοπτική να δέσουν τη φιλία ακόμα πιο δυνατά.

Είναι που το κολλητάρι σου έχει επιλέξει να στέκεσαι εσύ –από όλη την παρέα– δίπλα του στο ιερό μυστήριο του γάμου που θα καθορίσει τη μετέπειτα ζωή του. Είσαι η πρώτη επιλογή που έκαναν δυο άνθρωποι για να ενώσουν τις ζωές τους. Είσαι η επιλογή που θέλουν να έχουν σε όλη τη διάρκεια της κοινής τους πορείας. Σου αποδεικνύουν την αγάπη και την εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπό σου. Δείχνουν σεβασμό σε όσα ζήσατε και όσα μέλλεται να ζήσετε.

Αυτό που δεν αγοράζεται και δεν ξεπουλιέται με όλα τα λεφτά του κόσμου είναι η φιλία που έχεις με τον άνθρωπο που σου έχει κάνει την τιμή να κρατάς τα στέφανα και να ανταλλάζεις τις βέρες του γάμου του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να σου προσφέρει. Η λέξη «κουμπαριά» προέρχεται από την ιταλική λέξη «compare» που σημαίνει έμπιστος φίλος. Δηλώνει την κορυφαία στιγμή μιας γυναικείας φιλίας και τον πιο αδελφικό δεσμό μιας αντρικής αντίστοιχα.

Κανένα ζευγάρι δεν επιλέγει τους κουμπάρους μόνο για κομπάρσους στην γαμήλια τελετή ή για φόντο στις φωτογραφίες του γάμου. Τους επιλέγει συνειδητά και ώριμα ως τους φίλους που είχαν στο παρελθόν και θέλουν να έχουν και στο μέλλον. Και η επιλογή αυτή δεν κρύβει καμιά αμφιβολία. Αυθόρμητα στο άκουσμα της λέξης «κουμπαριά» έχουν φανταστεί ήδη αυτούς που θα στέκονται δίπλα τους. Με αυτή την επιλογή το ζευγάρι επισημοποιεί ότι ο κουμπάρος ή η κουμπάρα είναι ο πιο στενός, πιστός άνθρωπος που θέλουν συμπρωταγωνιστή στη ζωή τους.

Φρόντισε, κουμπαράκι, η δική σου αποδοχή στην πρότασή τους να είναι από καρδιάς και με όλο το «είναι» σου να το στηρίζει. Με την αποδοχή σου θα υιοθετήσεις την ευθύνη να στηρίζεις το ζευγάρι, να κάνεις το διαιτητή αν στο ζητήσουν, να κρατάς ισορροπίες αν τύχει και χαθούν, να ακούς, να συμβουλεύεις και να καθοδηγείς, να γίνεις πνευματικός γονέας του παιδιού του ζευγαριού -εντάξει, αυτό μπορεί να το αποφύγεις– γενικά να έχεις ενεργό παρουσία στη ζωή τους.

Η εικόνα να δεις τον κολλητό σου γαμπρό και την κολλητή σου νυφούλα θα ανεβάσει κατά πολύ το ποσοστό των αναμνήσεών σας. Όσο κι αν αποφεύγεις τη συγκίνηση δεν μπορείς από το να παραδεχτείς πως ο γάμος μπορεί να τερματίζει την εργένικη ζωή που είχατε μέχρι τώρα ως φίλοι, αλλά είναι η ευτυχέστερη εναρκτήρια στιγμή για την έγγαμη ζωή ενός εγκάρδιου φίλου. Θα είναι μια εμπειρία από τις καλύτερες που είχες μέχρι σήμερα γιατί τη φιλία δεν μπορεί να την ενώσει κάτι πιο δυνατό από την κουμπαριά.

Η τιμή να μοιραστείς μαζί τους το ταξίδι της ζωής τους είναι η πιο ευγενική, γενναιόδωρη και αυθεντική χειρονομία που μπορούσαν να κάνουν για σένα. Στάσου αντάξια στις προσδοκίες τους.

Κι αν είσαι single «Α, και στα δικά σου!». Ετοιμάσου να το ακούσεις όσα και τα στόματα των καλεσμένων.

pillowfights.gr

 

 

 

Comments are closed.

error: