Γάμος, μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς

Ο Γάμος είναι μια τελετή γεμάτη από συμβολισμούς. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία καθώς όλα τα στοιχεία ενός παραδοσιακού γάμου έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και το κάθε ένα ξεχωριστά έχει και το δικό του μοναδικό συμβολισμό. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τι συμβολίζουν τα διαφορετικά στοιχεία ενός γάμου!

Οι βέρες

Ο κύκλος αποτελεί ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος και συμβολίζει την αιωνιότητα. Οι βέρες, ως δύο κύκλοι, που προσφέρει ο ένας στον άλλον, συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του άνδρα με την γυναίκα.

Ο χρυσός ως υλικό άφθαρτο και τελείως καθαρό και ανόθευτο, συμβολίζει την αγνή και αιώνια ομορφιά της αγάπης του ζευγαριού.

Ιστορικά πιστεύεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φόρεσαν πρώτη φορά βέρες, στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού, καθώς πίστευαν ότι σε αυτό το δάχτυλο κατέληγε η φλέβα της αγάπης που ξεκινούσε από την καρδιά.

Τα στέφανα

Αρχαίο ελληνικό έθιμο και αυτό που συμβολίζει την γονιμότητα και ευγονία του ζευγαριού. Επίσης, σαν κυκλικά σχήματα τα στέφανα, όπως και οι βέρες, συμβολίζουν ότι και αυτές.

Οι λαμπάδες

Η εμφάνιση τους χάνεται στα βάθη των αρχαίων Ελληνικών χρόνων. Συμβολίζουν την Θεία Φώτιση του Αγίου Πνεύματος που λαμβάνει το ζευγάρι με το μυστήριο του γάμου.

Σχετικά με τα φιτίλια των λαμπάδων, επικρατεί, η μητέρα της νύφης, να κόβει τα φιτίλια των λαμπάδων και να τα παίρνει στο σπίτι μαζί με τα στέφανα.

Τα κουφέτα

Αρχαίο ελληνικό έθιμο του γάμου. Ανακάτευαν αμύγδαλα και αργότερα καρύδια με μέλι. Το αμύγδαλο ως καρπός συμβολίζει τη γονιμότητα. Το γλυκό – μέλι και ζάχαρη- και πικρό – αμύγδαλο και καρύδι – συμβολίζουν τις κοινές χαρές και λύπες που θα περάσει το ζευγάρι.

Πολύ αργότερα, κατά το 13ο αιώνα εμφανίσθηκαν στη Γαλλία τα κουφέτα με αμύγδαλο επικαλυμμένο με ζάχαρη.

Ο αριθμός των κουφέτων

Πολλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι περιττός. Αυτό είναι λάθος. Ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή : 1, 3, 5, 7, 11, 13, 17, κτλ. Οι πρώτοι αριθμοί διαιρούνται μόνο από τη μονάδα -1- και τον εαυτό τους και από κανένα άλλο αριθμό.

Ο αριθμός των κουφέτων δηλαδή συμβολίζει το αδιαίρετο του ζευγαριού και το ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει παρά μόνο ο θάνατος -το ένα- ή οι ίδιοι με την λάθος συμπεριφορά τους.

Το κοινό ποτήρι κρασιού

Συμβολίζει την κοινή ζωή του ζευγαριού μέσα στη οποία θα γευτούν μαζί κάθε χαρά και λύπη.

Το ρύζι – ροδοπέταλα

Συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού μέσα στην οικογένεια, την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο.

Ο χορός του Ησαΐα

Δηλώνει τη χαρά που επικρατεί στη γη και τον ουρανό από την ένωση δύο ανθρώπων. Ως σύμβολο της αιωνιότητας, η κυκλική περιφορά σημαίνει την αιωνιότητα των δεσμών του γάμου.

Το πέπλο

Απέκτησε πολλούς συμβολισμούς μέσα στους αιώνες, ανάλογα με τον τόπο και την θρησκεία. Στην αρχαιότητα συμβόλιζε την αγνότητα. Αργότερα την υποταγή και την προστασία από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα. Επίσης χρησιμοποιήθηκε, όταν οι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιών, στην αποτροπή του γαμπρού σε φυγή, σε περίπτωση που η νύφη δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του.

Συχνά τα πέπλα έβγαιναν σε κόκκινο χρώμα για να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση. Η κόρη της Μάρθα Ουάσιγκτον, λέγεται ότι ήταν η πρώτη νύφη που φόρεσε πέπλο από λευκή δαντέλα που κάλυπτε το πρόσωπό της. Ο αρραβωνιαστικός της, της είχε κάνει κομπλιμέντο για την ομορφιά της, ενώ αυτή στεκόταν πίσω από μια λευκή δαντελένια κουρτίνα και έτσι το αποφάσισε!

Η ανθοδέσμη της νύφης

Αποτελεί την δήλωση του γαμπρού προς τη νύφη, ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του – ευτυχία- και θα της εξασφαλίσει «βίο ανθόσπαρτο».

Οι Αρχαίες Ελληνίδες κρατούσαν κισσό, που συμβόλιζε την ατελείωτη αγάπη. Στην Αρχαία Ρώμη οι νύφες κρατούσαν μπουκέτα από βότανα, συνήθως δεντρολίβανο που συμβόλιζε την πίστη, την γονιμότητα και έδιωχνε τα κακά πνεύματα. Στη Βικτοριανή εποχή η μόδα επέβαλε το τριαντάφυλλο, που αντιπροσωπεύει την αληθινή αγάπη.

Η τούρτα

Αποτελεί την επέκταση της συνήθειας των κουφέτων και ξεκίνησε από τους Ρωμαίους που έσπαζαν έναν κουλουράκι πάνω από το κεφάλι της νύφης. Τον 17 ο αιώνα, ένας Γάλλος φούρναρης αποφάσισε να παγώσει μια στοίβα κουλουριών, δημιουργώντας έτσι την πρώτη γαμήλια τούρτα στον κόσμο!

Το κατώφλι

Ο γαμπρός σύμφωνα με την παράδοση, σηκώνει τη νύφη στα χέρια και περνάνε μαζί το κατώφλι του νέου τους σπιτιού την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Με αυτό τον τρόπο τα διαβολικά πνεύματα που καραδοκούν κάτω από τις σανίδες του πατώματος δεν θα μπορέσουν να την πιάσουν!

Οι Ρωμαίες νύφες αφηνόταν να τις σύρουν στο κατώφλι για να επιδείξουν την απροθυμία τους να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι.

Το φιλί

Στην Αρχαία Ρώμη το φιλί σφράγιζε ένα συμβόλαιο, στην εκκλησία κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιεί το δέσιμο.

Το γαμήλιο ταξίδι

Το Μεσαίωνα οι νιόπαντροι με την έναρξη της νέας σελήνης περνούσαν ένα μήνα μόνοι τους, απολαμβάνοντας ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι αραιωμένο με νερό, το υδρόμελι και συμβόλιζε τη ζωή, την υγεία και τη γονιμότητα. Αυτό γινόταν μέχρι να τελειώσει η φάση της σελήνης και να χαθεί. Έτσι βγήκε και ο όρος Μήνας του Μέλιτος.

Τυχερά αξεσουάρ

Κάτι παλιό κάτι καινούριο, κάτι δανεικό κάτι γαλάζιο

Η παράδοση θέλει τη νύφη να φοράει την ημέρα του γάμου της, κάτι παλιό –για την συνέχιση των παλιών αξιών, κάτι καινούριο – αισιοδοξία για το μέλλον, κάτι δανεικό –δανεική ευτυχία και κάτι γαλάζιο –πίστη, καλοτυχία και αγάπη.

Το μπουκέτο και το πέταγμα της ζαρτιέρας

Η νύφη αρχικά πέταγε το μπουκέτο της σε κάποια φίλη της, για να την κρατάει ασφαλή και να έχει την τύχη με το μέρος της -μια και εκείνη την εποχή το να είσαι τυχερή σήμαινε να μπορέσεις να παντρευτείς. Αυτό λοιπόν σήμαινε πως η ανύπανδρη γυναίκα που έπιανε το μπουκέτο θα ήταν η επόμενη που θα παντρευόταν.

Το πέταγμα της ζαρτιέρας έχει μία αρκετά αστεία προέλευση. Οι καλεσμένοι έσκιζαν κυριολεκτικά κομμάτια από το νυφικό για καλή τύχη, οπότε για να προστατεύσει τον εαυτό της άρχισε να τους πετάει την ζαρτιέρα της. Στις μέρες μας ο γαμπρός την βγάζει από το πόδι της και την πετάει στους εργένηδες φίλους του!

 

ingolden.gr

Comments are closed.

error: