Νυμφαίο

Νυμφαίο


Το χωριό Νυμφαίο το συναντάμε στο νότιο τμήμα του Νομού Φλώρινας. Απέχει μόλις 52 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας και περίπου 160 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Ο «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός» διεκδικεί σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς οδηγούς μία από τις δέκα θέσεις για τα ομορφότερα χωριά της Γηραιά Ηπείρου ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO κέρδισε το διεθνές βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και το πανέμορφο δάσος οξιάς κάνουν το Νυμφαίο έναν μοναδικό και ξεχωριστό τουριστικό προορισμό. Αξίζει όταν φτάσει κανείς να επισκεφτεί:

  • Το παλιό σχολείο του χωριού τη Νίκειος Σχολή η οποία δεν λειτούργησε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών και αποτελεί σήμερα συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας ή αλλιώς γνωστό και ως Σπίτι Χρυσικών Νεβάσκας το οποίο είναι πιστό αντίγραφο αρχοντικού εποχής και φιλοξενείται σε αυτό σπάνιο αρχειακό υλικό από τον Μακεδονικό Αγώνα όπως επιστολές του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Στρατηγού Παπούλια και ακόμη έγγραφα του Μακεδονικού Κομιτάτου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Μοναστηρίου.
  • Την μη κυβερνητική περιβαντολλογική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Βρίσκεται μόλις 1,5χλμ από το Νυμφαίο και φιλοξενεί 13 καφέ αρκούδες που έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους. Επίσης αγωνίζεται για την προστασία και άλλων ζώων όπως: τον λύκο, ελληνικό ποιμενικό, αγριόγιδο, βίδα, ελάφι, ζαρκάδι, τσακάλι...

Στο Νυμφαίο μπορεί ο επισκέπτης να φιλοξενηθεί στους πολύ όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες που αντανακλούν την Μακεδονική αρχιτεκτονική και να γευτεί τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ 

error: